زمان انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۴ -

کپی‌کاری صرف؛ داستان این روزهای برخی نشریات در مازندران/باری که رسانه‌های مجازی به‎دوش می‌کشند

مطالب برخی از نشریات محلی مازندران که بر روی پیشخوان دکه‌های مطبوعاتی قرار می‌گیرند، تازگی چندانی ندارند، چون این مطلب همان چیزی بود که روز گذشته در رسانه‌های مجازی منتشر شده بود.

به گزارش سرای نور؛ براساس بررسی‌های انجام‌‎شده، برخی از نشریات استانی در مازندران به دریافت خبرها و گزارش‌ها تنها از منابع و خروجی خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری اکتفا می‌کنند و تولید خبر و تحلیل در آنها کمتر دیده می‌شود که این یکی از مشکلات موجود در نشریات استانی به‎شمار می‌رود؛ ناگفته نماند در بسیاری از گزارش‎ها، اصول اخلاقی نیز در نشریات نادیده گرفته شده و منبع خبر هم قید نمی‌شود.

از طرفی نیز برخی پایگاه‌ها و سایت‌های خبری بیشتر به اخبار پوششی یا دریافتی و حتی بازنشر اخبار از سایر پایگاه‌ها و سایت‌های خبری اکتفا کرده‌ و از تولید و تحلیل اخبار، غافل مانده‌اند.

بسیاری از اخبار و گزارش‎های خبرگزاری‎ها و سایت‌های خبری به‎عنوان سوژه و مبنای اولیه گزارش‎های مطبوعات می‌تواند باشد که انتظار می‌رود تدبیر ویژه‌ای صورت گیرد، چراکه خبرگزاری‎ها برای انتشار اخبار فرصت اندکی دارند و خوانندگان رسانه‎های مکتوب انتظار دارند، این اطلاعات کامل‌تر از مطالبی باشد که در خبرگزاری‎ها انتشار یافته است.

امیدواریم پس از انتشار این گزارش، نشریات استانی به رویه خود ادامه داده و این گزارش که نقدی بر احوال‌شان هست را نیز در رسانه خود منتشر کنند.

رئیس اداره مطبوعات و تبلیغات اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در این‎باره می‌گوید: برخی از نشریات استانی اطلاع‌رسانی مسائل ملی و کشوری را در صدر اخبار نشریه قرار می‌دهند، در حالی که رسالت آنها باید بر چارچوب استان متمرکز باشد.

سیدعلی علوی از ارزیابی نشریات براساس نوع خبر توسط کارشناسان خبر داد و افزود: نشریات استانی مورد بررسی قرار می‌گیرند و سپس جمع‌بندی نظرات کارشناسی را در اختیار معاونت مطبوعات داخلی وزارت ارشاد قرار می‌دهیم.

* مسائل روز مازندران باید در صدر اخبار رسانه‌ها باشد

وی اضافه می‎کند: نگاه ویژه به مسائل روز استان مازندران باید توسط هیئت تحریریه و سردبیر مورد توجه قرار گیرد، چراکه انتظار می‌رود آنها با در نظر داشتن رویکرد فرهنگی به ظرفیت‌های استان در تمامی زمینه‌ها بپردازند.

رئیس اداره مطبوعات و تبلیغات اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران معتقد است که کارکرد مطبوعات استان در مجموع مطلوب است و در برخی از نشریات مشاهده شده که کارهای تبلیغاتی را در نیم‌تای بالای صفحه نخست به چاپ می‌رسانند و این موضوع با قانون مطبوعات مغایرت دارد که به این نشریات تذکر داده شد.

این مسئول با بیان رواج رویکرد به انتشار نیازمندی‌ها در نشریات استانی می‌گوید: تناسب خبر و گزارش با آگهی‌ها در برخی از نشریات نادیده گرفته می‌شود و همان‌گونه که اشاره شد؛ آگهی‌های مناقصه و مزایده در خور صفحات داخلی نشریه است و در صفحه نخست باید خبرهای بااهمیت مورد استفاده قرار گیرد.

* نشریات باید در هشت صفحه منتشر شوند

علوی درباره حمایت از نشریات استانی می‌افزاید: معاونت مطبوعات وزارت ارشاد اعلام کرده است که نشریات باید در هشت صفحه منتشر شوند و براساس دستورالعمل تنظیم‌شده مواردی مانند نوع چاپ، کاغذ، فونت، رنگ، تناسب عکس با خبر یا گزارش، تعداد صفحه در ارزیابی به‌منظور حمایت دخالت دارند.

وی به‎کارگیری مسائل فنی، یادداشت، مقاله و مطالب مربوط به ایثار و شهادت را از دیگر موضوعاتی که به‎عنوان معیار ارزیابی دخالت دارند، نام می‎برد.

رئیس اداره مطبوعات و تبلیغات فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران استمرار چاپ و بدون وقفه بودن آن را نیز به‌عنوان یک شاخص فرهنگی برای نشریات فعال و در پی آن اقدامات حمایتی موثر توصیف می‎کند و ادامه می‎دهد: این موضوع شامل نشریات استانی، سراسری و پایگاه‌های خبری و خبرگزاری‌ها می‌شود.

* بسته شدن دست واسطه‌ها در بخش تبلیغات و آگهی ثبتی

این مسئول از بسته شدن دست واسطه‌ها در توزیع آگهی خبر داده و می‎گوید: آگهی‌های ثبتی را ساماندهی کردیم و در سه ماه گذشته به میزان ۲ میلیارد ریال به حساب نشریات واریز شد و به این ترتیب دست واسطه‌ها بسته شده است.

علوی با تأکید بر اینکه ساماندهی آگهی‌های دادگستری را در دستور کار قرار دادیم، اضافه می‌کند: براساس قانون، دستگاه‌های اجرایی موظف شدند تا آگهی‌های مزایده و مناقصه را در اختیار ارشاد قرار دهند تا به‌صورت عادلانه در بین مطبوعات توزیع شده و به چاپ برسد.

* پرداخت یارانه مطبوعات در حال پیگیری است

وی درباره زمان پرداخت یارانه‌ مطبوعات، می‌گوید: در حال پیگیری پرداخت یارانه‌ها به نشریات استانی و ملی هستیم.

رئیس اداره روابط عمومی اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران نیز می‌گوید: تنها ۲۰ درصد از نشریات استانی و ویژه‌نامه‌هایی که نمایندگی‌های روزنامه‌های سراسری در استان را دارند، از کیفیت مطلوب برخوردارند و برخی از آنها اصول اولیه حرفه‌ای مانند صفحه‌بندی را مراعات نمی‌کنند.

* خبرنگار تخصصی در رسانه‌های مازندران نداریم

میثم میلادی به‌کارگیری نشدن خبرنگاران تخصصی را از کاستی‌های دیگر قابل بررسی در نشریات استان می‌داند و می‎افزاید: به‌ندرت شاهد استفاده از گزارش‌های تخصصی در این نشریات هستیم.

وی خاطرنشان می‌کند: بسیاری از نشریات رویکرد زیادی به رویدادهای حادثه‌ای نشان می‌دهند و به‌نوعی حوادث‌گرا شدند.

رئیس اداره روابط عمومی اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران اضافه می‌کند: نشریات استانی می‌توانند با به‌کارگیری روش حل مسئله با بیان برخی تنگناهای موجود از جمله اشتغال، مسئولان را در رفع این مشکل به‌‌طور جدی ترغیب کنند.

این کارشناس روابط عمومی همچنین اعتقاد دارد که نشریات قادر هستند با بیان کاستی‌های موجود با ارائه راهکار در برطرف شدن مشکلات اجتماعی هم‌استانی‌ها نقش ارزنده‌ای را ایفا کنند و روابط عمومی‌ها نیز باید از نشریات حمایت کنند.

* خبرنگاران از حقوق ثابت یا متعادل، بی‌بهره‌اند

یکی از خبرنگاران آزاد نشریات استان نیز گفت: یکی از تنگناهای موجود در همکاری با بسیاری از نشریات استان، پرداخت نکردن حقوق ثابت به خبرنگاران است و تنها تعداد اندکی از دست‌اندرکاران نشریات نسبت به پرداخت حقوق و مزایا و هزینه ایاب و ذهاب به‎منظور پوشش خبر و یا تهیه گزارش، اقدام می‌کنند.

راضیه عنایتی اظهار کرد: در مواردی نیز که حقوق ثابت به خبرنگاران داده می‌شود، میزان آن ناچیز است و جوابگوی نیاز معشیتی خبرنگاران با توجه به هزینه‌های بالا نیست.

وی معتقد است که نشریات استانی در جذب مخاطب چندان موفق نبودند و بخشی از این مشکلات ناشی از مسائل مالی است که نشریات با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

* دولت باید از نشریات حمایت کند

عنایتی بیان کرد: به‌منظور کاهش دغدغه‌های مالی نشریات یکی از راهکارها حمایت دولت از آنها است و سبب می‌شود به محتوای نشریه بیشتر توجه شود و در پی آن با پرداخت حقوق ثابت نسبت به تامین مالی خبرنگاران اقدام کنند که در ارتقای سطح نشریات تاثیر چشم‌گیری دارد.

این خبرنگار که پیشینه همکاری با چند نشریه استان را در کارنامه خود دارد، بر دریافت خبر توسط نشریات استان از خروجی خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری اشاره و میزان خبرها و گزارش‌های تولیدی در نشریات استان را ناکافی و اندک توصیف کرد.

* ۱۲۳ نشریه دارای مجوز در مازندران فعالیت دارند

در حال حاضر ۱۲۳ نشریه دارای پروانه انتشار در استان مازندران فعالیت دارند و چند موردی نیز مجوز دریافت کردند اما اقدامی به‌منظور تشکیل پرونده انجام ندادند.

از این تعداد پنج روزنامه استانی، یک نشریه سه‌بار در هفته، ۳۲ هفته‌نامه، ۶ مورد دوهفته‌نامه، ۲۰ ماهنامه، ۶ مورد نیز دوماهنامه، ۳۶ فصلنامه و ۱۰ مورد آنها نیز دوفصلنامه هستند.

همچنین استان مازندران دارای هفت نشریه الکترونیکی، ۱۲ نمایندگی خبرگزاری، ۷۸ نمایندگی روزنامه سراسری، ۶۹ پایگاه خبری و اطلاع‌رسانی است که در سامانه ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ثبت رسیده‌اند

.منبع:بلاغ

کلیدواژه ها:
زمان انتشار: ۱۶ بهمن, ۱۳۹۴

مطالب مرتبط


  • آخرین اخبار
  • پربیننده ترین ها
  • آرشیو
یاداشت و مقاله
مصاحبه و گفتگو
  • گزارش تصویری